Achtergrond informatie


Aan de Oude Rijn in Bodegraven staat sinds 1912 een pand genaamd de Phoenix. In de jaren veertig richt de Bodegraafse kapper Andre de Jong het pand in voor zijn shampoo fabriek Andrelon. Sinds 2008 is de voormalige fabriek een appartementencomplex geworden en onderverdeeld in 22 appartementen.

Bij de oplevering van de bouw is tevens de schoorsteen overgedragen aan de bewoners. Iedere bewoner is zodoende 1/22 eigenaar van de schoorsteen. Zowel het pand als de schoorsteen zijn een gemeentelijk monument en wordt dan ook gezien als één van de bezienswaardigheden van Bodegraven. De vele toeristen in de vorm van wandelaars, fietsers en pleziervaart, staan dan ook geregeld stil bij dit mooie pand.

Na de zoveelste zware storm, vielen er in februari 2020 brokstukken van de schoorsteen.  Aangezien het een gemeentelijk monument betreft en achterstallig onderhoud vertoont is de omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) betrokken bij het herstel van de schoorsteen. Concreet betekent dit dat de VVE verplicht is de schoorsteen te restaureren. Het slopen van de schoorsteen is geen optie, gezien het een gemeentelijk monument betreft.

De kosten voor restauratie zijn geraamd op 100.000 Eur. Inmiddels zijn ook gesprekken gevoerd met de gemeente en deze wil, in beperkte vorm, een bijdrage doen. Daarnaast zijn er diverse goede doelen die benaderd kunnen worden voor een bijdrage.

Voor het grootste gedeelte van de kosten zullen de bewoners dit moeten bekostingen. Zonder subsidies betekent dit €5.000 per appartement. Een hoop geld voor een schoorsteen die buiten de culturele waarde geen functie heeft.

We hopen middels deze crowdfunding actie zoveel mogelijk geld op te halen, waardoor de kosten voor iedere bewoner stukken lager uitvalt.